Drie op de vier Belgen werkt al eens door bij ziekte

Verkoudheden doen alweer volop de ronde en het griep- en coronaseizoen staat voor de deur. Maar wie ondanks een serieuze hoest of hoofdpijn zaken voor het werk blijft opvolgen, is niet alleen. Een groeiend aantal werknemers blijft (deels) inzetbaar, ook wanneer ze zich ziek voelen. Dat blijkt uit onderzoek van Mensura.

Maar liefst driekwart van de Belgen (74%) geeft aan dat ze soms zaken voor het werk doen, ook als ze zich ziekjes voelen. Dat kan gaan van mails beantwoorden tot online meetings bijwonen van thuis uit. Het gros van de respondenten (70%) zegt wel dat ze thuis zouden blijven als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat ze met koorts in bed liggen. Enkel de overige 4% beweert altijd te (gaan) werken bij ziekte. 

Opvallend: dat cijfer is toegenomen sinds 2021, toen Mensura het onderzoek voor het eerst uitvoerde. Toen gaf ‘maar’ 67% aan ‘nog iets voor het werk te doen’ bij ziekte. Dat cijfer zit dus in stijgende lijn. Vrouwen (77%) blijven iets vaker doorwerken bij ziekte dan mannen (72%),
en 50-plussers (77%) iets vaker dan jongeren (70%). 

Verzuimexpert Bart Teuwen: “2021 was uiteraard pal in de cornonapandemie. Het devies luidde toen: blijf thuis als je ziek bent. Dat effect is intussen weer grotendeels weggeëbd. Maar ook de brede introductie van thuiswerk heeft een impact.”
 

Presenteïsme versus inzetbaarheid

Toch loert het risico op presenteïsme om de hoek, waarschuwt Bart. “Een goede balans houden tussen inzetbaarheid en presenteïsme vermijden, is een evenwichtsoefening. Goede intenties van werknemers zijn te waarderen maar een leidinggevende heeft ook daar een rol te spelen. Medewerkers die herhaaldelijk de grenzen van hun eigen belastbaarheid overschrijden, moeten tegen zichzelf beschermd worden. Soms zal dat betekenen hen helpen om de keuze te maken om even volledig af te schakelen.”

De motivatie om bij ziekte nog (deels) te werken loopt uiteen: een goeie indruk willen maken (24%), schrik voor de reactie van de leidinggevende (13%) of rekening houden met de collega’s (9%). 

Ziektebriefje: nuttig, nodig of overbodig?

In de bevraging polsten we ook bij werkgevers naar de houding tegenover het ziektebriefje. Welke rol heeft het ziektebriefje op het ziekteverzuim? De meningen lijken verdeeld.
41% beschouwt het een goed instrument. Maar lang niet alle werkgevers zien het ziektebriefje als de heilige graal om ziekteverzuim terug te dringen. Eén op de vijf vindt dat het juist belet om optimale inzetbaarheid vlot bespreekbaar te maken op de werkvloer. De overige bevraagde werkgevers hebben geen uitgesproken mening. “Of ziektebriefjes nu al dan niet gebruikt worden is niet de essentie van het debat. Belangrijker is het om in contact te blijven met de afwezige medewerker. En om vanuit vertrouwen een gesprek te hebben over eventuele resterende mogelijkheden.”

Over (verdere) afschaffing van het ziektebriefje is er ook geen eensgezindheid. Vier op de tien bedrijven (42%) zijn tegen verdere afschaffing van het ziektebriefje. 31% zegt dan weer dat ze daar geen probleem mee zouden hebben, omdat hun verzuimbeleid volop inzet op vertrouwen en dialoog. 22% vindt dat elk bedrijf zelf moet kunnen beslissen hoe ze omgaan met verzuim en ziektebriefjes. “Het is alvast een goede zaak dat het concept van de ‘fit note’ zijn weg heeft gevonden naar de beslissingstafel van de nieuw te vormen regering”, vindt Bart. “Het is duidelijk dat de overheid ook een andere weg inslaat en wil aanmoedigen om te kijken naar beschikbare mogelijkheden. Dat zal organisaties hopelijk stimuleren om volop dat pad in te slaan.”

Wil je ook graag werken aan je verzuimbeleid? 

Ga van start met het projectplan voor een verzuimbeleid op maat.